Sevärdheter i och omkring Ljugarn
Ett litet urval trevliga utflyktsmål i närheten av Ljugarn
Ett litet urval trevliga utflyktsmål i närheten av Ljugarn
I det vackra gamla fiskeläget beläget mellan Ljugarns samhälle och Folhammars raukområde finns bl.a. flera gamla stenbodar från 1700- och 1800-talen bevarade. Namnet Vitvär härstammar förmodligen från Videfarsvik, en havsvik i närheten som kan ha varit en forntida hamn och handelsplats.
Det som till vardags benämns Ljugarns hamn består faktiskt av 2 äldre fiskelägen; Ljugarns fiskeläge och Langbjänne. Det förra har under senare år byggts ut med ett antal moderna hamnbodar, men i gammal stil. Där finns också ett service hus till gästhamnen. Langbjänne är den södra delen av området. Den första boden i Langbjänne har en soldat på gavelspetsen, ett lätt igenkännbart landmärke.
Det äldsta och ursprungligaste fiskeläget på Ljugarn. Beläget i längst söderut efter badstranden, i viken nedanför Sjöviksgården. Där var det bättre lä då man gick ut med sina små båtar. Inte många bodar återstår i dag av Gamlehamn, och de som finns är privatägda.
Ett större fiskeläge straxt söder om Ljugarn. Ett flertal bodar och fritidshus utgör i dag en liten by, med en skyddad hamn. Hit kommer du med bil från Alskog, eller till fots via Östkustleden söderut från Ljugarn
Sojde är det gotländska namnet för en tjärdal, en utgrävd trattformig grop, som används för att producera trätjära. Mot gropen byggs en lutande träbotten och i gropen görs en mila, i vilken kolning sker av kådrik ved.
Ardre sojde ligger vid vägen från Ardre ödekyrka till Vitvärs fiskeläge via golfbanan.
År 1983 beslutade Ardre Hembygdförening att restaurera sojdet som inte använts sedan 1918. År 1984 brände man tjära första gången. Cirka 20 kubikmeter ved användes. Resultatet blev omkring 1000 liter tjära.
Läs mer om sojdet i Ardre:
Inte långt från Ljugarns samhälle ligger det vackra raukfältet Folhammar
Den gotländska berggrunden är till stor del uppbyggd av korallrev som bildades i ett tropiskt hav för omkring 400 milj år sedan. Efter den senaste istiden, för drygt 10 000 år sedan, täcktes Gotland till en början helt av vatten. Efter att ha blivit befriat från ismassornas tyngd höjdes sig dock landet så småningom långsamt över havsytan.
Där land och hav möttes, kunde vågorna bearbeta berggrunden. Själva revkropparna motstod därvid vågornas nötning bättre än de omgivande, skiktade bergarterna, och när havet drog sig tillbaka kunde de stå kvar som isolerade stenstoder – raukar. Raukarna består alltså av hård, olagrad kalksten och är lämningar av de forntida rev som kom att ge upphov till dagens Gotland.
I raukområdet finns det grillplatser
För barn och leklystna vuxna finns det en Trojaborg att springa i cirklar i för att komma till mitten.
Gotland är fullt av lämningar att beskåda för den som är intresserad av vår förhistoria. I och omkring Ljugarn finns t.ex. tre fornborgar, en slags försvarsanläggningar från brons- och järnåldern, d.v.s 1400- 500 f.Kr resp. 500 f.Kr till 1000 e.Kr.
I Sverige finns strax över hundra registrerade fornborgar och tio av dem finns på Gotland.
Gör gärna ett besök vid fornborgarna Burgen i Ljugarn, Kaupungs slott i Ardre och Botvide backar i Lau.
Mer information på Guteinfo.com
Under ett och ett halvt årtusende (ca 1500 f. Kr. -Kr. f.) har döda begravts på denna plats.Här finns över 100 gravar, de flesta mycket låga och knappt synliga ovan mark.
Det stora röset Digerrojr (diger = stor) på östra sidan vägen är kanske äldst. Röset anlades under äldre bronsålder. Det är 30 meter i diameter och 4 meter högt. Röset är svårt skadat. Dess fot kantas av dubbla rader med stenar.
Inom området ligger rester efter 7 skeppssättningar, “seglande” i nord-sydlig riktning.
Nära parkeringsplatsen står en bildsten från 700-talet e. Kr. Den är flyttad hit. På framsidan syns mycket svaga spår av bl a ett skepp med rutat segel.
Text: Länsstyrelsen i Gotlands län
Den vackra naturen kring Ljugarn är unik på många sätt och de inte mindre än fem naturreservaten ger besökaren rika möjligheter att upptäcka och utforska allt vad de har att erbjuda.
Läs mer om naturreservaten Russvätar, Mullvalds strandskog, Folhammar, Ollajvs och Laus holmar: