Naturreservaten kring Ljugarn
Russvätar i Ardre/Gammelgarn
Hit åker du om du är intresserad av den gotländska floran och vacker natur
Väte på Gotländska betyder en grund vattensamling. Lite mer än en myr men ändå inte en sjö. Eller träsk som sjö heter på gotländska. Och Russ är namnet på den gotländska vildhästen. Dock finns inga Russhästar kvar här, dem hittar du numera endast på Lojsta hed på centrala ön. Russvätarna – de våtmarker som har gett reservatet dess namn – ligger i tre grunda sänkor i berggrunden i den centrala delen av reservatet. Under hösten och vintern är vätarna vanligen fyllda med vatten. Sommartid är de ofta helt torrlagda. Området täcks annars av hällmark och granskog Här finns en stor artrikedom av rara växter. Den största botaniska attraktionen i naturreservatet Russvätar är dock tveklöst den rika förekomsten av växten gotlandssippa.
Du når reservatet lättast från väg 556 mellan Ardre och Svartdal. Området ligger på en höjd av 30-35 meter över havet.
Mullvalds strandskog i Ardre
Mullvalds strandskog ett område med gammal sandtallskog och sanddyner. Strandskogen växer främst på flygsand och här möter du som besökare en av Gotlands mest vidsträckta och välbevarade dynsandheder. Sandstranden är vidsträckt och långgrund, ett paradis för barnfamiljer eller stranddyrkare som vill ha lite avskildhet till andra sällskap. I naturreservatet finns ett antal iordningställda grillplatser, och här finns också ett skogsraukområde känt som Kungens sal, väl värt ett besök.
Mullvalds strandskog ligger ca 4 km sydost om Ardre kyrka. Och du kan nå det via avfartsväg ned mot stranden från väg 556 mellan Ardre och Svartdal
Mullvalds strandskog | Länsstyrelsen Gotland (lansstyrelsen.se)
Folhammars Naturreservat i Ardre
I Folhammars naturreservat finns ett vackert, 500 meter långt raukfält som består av ett stort antal upp till sex meter höga raukar. Raukfältet inramas av klapperstensstränder som både norrut och söderut successivt övergår i sandstränder. Till Folhammar kan man komma med både barnvagn och rullstol. En hårdgjord stig och anpassade grillplatser gör att alla kan uppleva de spännande raukarna på nära håll. Många är de par som har låtit viga sig i reservatet!
Folhammar ligger ca 1 km norr om Ljugarn och du kommer enkelt hit från samhället via strandvägen norrut.
Folhammar | Länsstyrelsen Gotland (lansstyrelsen.se)
Ollajvs Naturreservat i Alskog
Ollajvs naturreservat som består av ett drygt 115 hektar stort skogsområde i närheten av Ljugarn. Det är ett skogsreservat och genom området rinner Svajdeån samt ett par mindre biflöden till denna. Under senhösten kan du här se stora havsöringar som sökt sig upp i ån för att leka.
I den östra spetsen ligger Digerrojr med gravröse och skeppssättningar. Diger betyder stor och rojr röse och med en höjd på 5 meter och diameter på 35 meter så är det ett minst sagt passande namn. Sägnen kopplar röset till Tjelvar, den förste som landsteg på Gotland enligt gutasagan. Det stora röset, Digerrojr, sägs enligt gutasagan vara gravplats för Graipr, som var hövding över Sudertredingen och sonson till Tjelvar. Skeppssättningar är vanligt förekommande på ön. Här vid Digerrojr finns nio stycken.
Hit kommer du om du kör söder ut på väg 143 efter ca 1,5 km sväng vänster mot Lau. Följ vägen ca 5 km. infart från vägen sväng höger mot kusten vid den blå sevärdhetskringlan mittemot Gålrums gravfält.
Ollajvs | Länsstyrelsen Gotland (lansstyrelsen.se)
Laus holmar Naturreservat i Alskog
Laus holmar ligger utanför Ljugarn ca 3 km SO om Ljugarns hamn, och består av tre öar: Skarpholmen, Gräsholmen och Storholmen. Holmarna har ett rikt fågelliv. För att de häckande fåglarna inte skall störas, är det förbjudet att beträda Gräsholmen och Skarpholmen under tiden 15 mars-15 juli och Storholmen under tiden 15 mars-15 juni.
Holmarna kan endast nås via privata båtar, annars får man nöja sig med att beskåda dem via kikare från land.