Fiske
Gotlands 80 mil långa kust är ett eldorado för fritidsfiskare
Havsöringen är kanske den allra största attraktionen, men många andra fiskar, t.ex. flundra, abborre, strömming, gädda och torsk kan fiskas direkt från kusten. Samtidigt är fisket en känslig naturresurs som behöver skyddas och bevaras och det gäller att känna till vilka grundläggande regler som gäller, inte minst vad gäller fredningstider och fredningsområden.
Vem får fiska på Gotland?
Längs den gotländska kusten får alla svenska medborgare och utlänningar stadigvarande bosatta i Sverige fiska med handredskap (spö), långrev, nät och tobisnot.
I allmänt vatten i havet får alla svenska medborgare och utlänningar stadigvarande bosatta i Sverige fiska med högst sex rörliga redskap samtidigt.
Alla utländska medborgare är likställda med svenska medborgare när det gäller rätten att fiska med handredskap utrustade med lina och krok. Utländska medborgare som vill fiska med andra rörliga redskap än handredskap, t.ex. nät, måste ha särskilt tillstånd.
I insjöar och vattendrag är det bara fiskerättsinnehavaren som har rätt att fiska, men ofta upplåts fisket med fiskekort.
Fredning
Havsöring, lax, gädda, abborre, sik, flundra (skrubbskädda) och ål är alla föremål för fredning under vissa tider och i vissa områden.
Läs mer om reglerna för fisket på Gotland, frednings- tider och områden, minimimått på fisk som får behållas mm på Länsstyrelsens webbplats