Om Ljugarn
Ljugarn är Gotlands äldsta badort. Ända sedan slutet av 1800-talet har människor kommit till Ljugarn för att njuta av sommaren och bada vid den kilometerlånga sandstranden. Över tiden har utbudet av mat och boende utvecklats från de gamla badpensionaten till dagens stora urval sommartid av barer och restauranger samt boende i form av camping, stugor, vandrarhem och hotell.
Men Ljugarns historia är betydligt äldre än så. Namnet Ljugarn, som förmodligen betyder den ljusa udden, är känt sedan 1600-talet då en kalkugn och hamn anlades. Hamnen var i kommersiellt bruk ända till 1970-talet även om trafiken var som livligast fram till slutet av 1800-talet då man skeppade ut kalk, kalksten, tjära, trävaror och spannmål. För att bevaka kusten och bekämpa smuggling anlades Strandridaregården, där strandridarna, den tidens tulltjänstemän, var stationerade fram till mitten av 1800-talet.
Resterna av den gamla kalkugnen, Strandridaregården, sommarvillorna från tidigt 1900-tal och många andra minnesmärken från Ljugarns historia finns fortfarande att beskåda runt om i samhället. Men förutom att vara en populär och anrik semesterort är Ljugarn också ett levande samhälle där c a 200 personer lever året runt, med tillgång till livsmedelsaffär, bensinstation, frisör, utlämningsställen för post, apotek och systembolag och annan service. Läs mer om Ljugarns historia på webbplatsen ”Alla tiders Ljugarn” http://ljugarn.net/