Vandringsleder i och omkring Ljugarn
Den gröna leden: Minileden 1,7 Km
Minileden är en del av Vildmarksleden. Här går man ner i en ravin straxt innan du kommer till utsiktstornet. Rundar klippan och kommer fram till rastplatsen i nästa ravin som går upp igen.
Den lämpar sig väldigt bra om man har små familjemedlemmar som inte orkar en längre promenad, men som kanske uppskattar en picknick i trolsk miljö…
Den vita leden: Vildmarksleden 3,1 km
Leden startar vid Ljugarns Golf, där man enkelt kan parkera bilen när man vandrar.
Man börjar med att gå Vitvärsvägen utmed golfen och svänger sedan in i skogen. Leden går runt Kaupungs slott, vilket inte är ett slott med tinnar och torn utan en gammal burg/försvars anläggning från medeltiden. Det finns inte så mycket att se av själva burgen längre, men omgivningarna är natursköna. Burgar anlades oftast på klintkanter, en brant bergssida, och här är inget undantag. Leden går utmed den övre delen av klintkanten, och mitt på den övre slingan hittar du ett utsiktstorn. Med lite mod i barmen går du upp i tornet och får en fantastisk utsikt över kusten och landet innanför. På den nedre slingan passerar du en kallkälla, dvs. friskt källvatten som rinner ur berget. När du passerat källan så vandrar du upp genom en ravin och där, under ett klipputsprång hittar du den mest förtrollande rastplats. Sedan återstår den sista sträckan innan du kommer tillbaka till parkeringen. Här kan man passa på att fika eller äta om golfrestaurangen är öppen.
Den Rosa leden: Långa leden 9,1 Km
För dig som kanske vill ha mer motion än bara att gå runt de kortare lederna.
Leden startar vid Ljugarns Camping. Där finns det möjligheter till parkering, men antalet platser är begränsade och man konkurrerar med besökarna till stranden.
Leden går runt hela samhället genom varierad terräng, inte bara skogsmark. Hellmark u stain, som det står i texten till Summarn kummar dvs hällmarks hedar med karg ene passeras också. Och i vissa delar går rosa leden ihop med Vildmarks/minileden och Hälso och Friskvårdsleden.
När man passerar leden bakom vattentornet i Ljugarn hittar man förutom en kallkälla också ett par jättegrytor, båda är utmärkta på leden. Jättegrytor skapades av inlandsisens smältvatten. Vattnet satte en sten i snurr och stenens snurrande slipade så sakta ut en helt rund fördjupning i berggrunden. Oftast hittar man stenen (löparen) fortfarande på botten av grytan. Jättegrytor kan bli både vida och flera meter djupa. Dessa är upp till 50 cm breda och drygt det djupa.
Man passerar på 3 ställen de stora länsvägarna innan man kommer tillbaka till Campingen. Både på Campingen och vid Golfen finns möjligheter till en rast med fika, om restaurangerna är öppna.
Den Gula leden: Hälso och Friskvårdsleden 3.2 km
Leden startar vi Hallute Trafikplats, rastplatsen vid länsvägen innan man kommer in i Ljugarn. Här finns parkeringsmöjligheter, toalett och färskvatten
Leden går ned i skogen på andra sidan väg 144 mot Alskog, och passerar utefter Hallute å, innan den svänger av i en rundslinga. Den mesta delen av vandringen går genom skog av olika karaktär. Längs leden finns ett antal vilobänkar utplacerade, där man kan sätta sig ned om man bara vill njuta av tillvaron. Det finns också en rastplats med bord och bänk, lämpligt att packa upp sin picknickkorg. Vid rastplatsen ser man ut över ett par fält, kanske står där ett rådjur? När man lämnar rastplatsen så går man upp mot stora vägen via en naturskön skiftesväg, en liten stenbro och kor i hagen bredvid.
Om du väljer att avvika från leden och går åt andra hållet istället, ned mot kusten, så kommer du till slut ned straxt norr om Svajde fiskeläge. Vägen är spikrak, som en grön tunnel, och kommer att passera ingången till Ollajvs Naturreservat.
Men om du fortsätter utefter Gula leden så kommer du till slut att gå en bit innanför stora vägen, på väg tillbaka mot startpunkten. Men helt slut är det inte med intressanta platser, leden passerar nämligen ett jättekast! Ett jättekast är en stenbumling av kolossalformat, som kommit hit med inlandsisen. Vårt jättekast är ett granitblock, bara det är lite annorlunda på en Ö helt bestående av kalksten! En lite trolsk miljö och en rastbänk gör att man gärna sätter sig här en stund.